Zonneboiler, kosten en rendement

Zonneboiler, uitgerekend dáár zit rendement in

Een zonneboiler is een aanschaf waar kosten mee gepaard gaan. Geen weggegooid geld want het is echt een besparende investering. Wist je dat je de energie die nodig is om je water warm te krijgen, tot wel zeventig procent terug kunt dringen? Gewoon, door een zonneboiler te laten plaatsen.

Enkel voor tapwater of ook voor je cv?

Allereerst hangen de kosten natuurlijk samen met de grootte van de zonneboiler. Als particulier hoef je niet zo’n enorm systeem als een bedrijf vaak nodig heeft. Maar ook voor je privéwoning valt nog een belangrijke keuze te maken. Wil je je tapwater (kraan, douche, bad) verwarmen via de zon? Of heb je het idee om tegen meer kosten ook je huis mee te verwarmen met een zonneboiler?

Kosten

Wat zijn de richtprijzen voor de kosten, gemoeid met een zonneboiler die geschikt is voor een huishouden? Voor beide dakuitvoeringen (plaatcollectoren of heatpipes) gelden dezelfde prijsindicaties.

De kosten voor een zonneboiler die zowel tapwater als ook je interieur (deels) verwarmt zijn:

  • voor twee personen: € 4500 - € 4700
  • voor vier personen: € 5400 - € 5600
  • voor zes personen: € 5400 - € 5600

Allereerst de kosten voor alleen tapwater via de zonneboiler:

  • voor twee personen: € 2700 - € 3000
  • voor vier personen: € 3700 - € 3900
  • voor zes personen: € 5400 - € 5600

Het mag duidelijk zijn dat deze kosten eerst al drastisch verlaagd kunnen worden door gebruik te maken van de bestaande subsidiemogelijkheden. Daarnaast verdienen de kosten zich terug door de jaarlijkse besparingen van zo’n € 150 tot liefst
€ 1000!

Offertes vergelijken in jouw regio?

Rendement, jazeker!

Is je investering in een zonneboiler winstgevend en kunnen de kosten dus uit? Ja, na een tijd is dat zeker het geval. Maar welk rendement valt er te behalen? Daarvoor moeten drie punten worden belicht:

  • type zonneboiler
  • plaatsing
  • gebruik

Elk soort zonneboiler heeft z’n eigen rendement. Maar het hoogste rendement heb je met een zonneboilercombi (dus: warm tapwater en gedeeltelijke woningverwarming ineen). Ook wat je op je dak laat aanbrengen, is van belang. Zo heeft een vacuümbuis-zonnecollector een beter rendement dan een vlakke plaatcollector, vooral in de wintertijd.

Welke plek je zonneboiler krijgt, heeft ook met rendement te maken. Hoe meer zon, des te meer warmte en dus des te hoger je rendement. Vooral als je je zonnecollector op het zuiden richt en in een hellingshoek van 36 graden, heb je enorm rendement.
Het gebruik is ook zoiets. Hoe meer apparaten je aandrijft via je zonneboiler, hoe beter het rendement wordt. Denk aan je huisverwarming maar ook aan bijvoorbeeld je wasmachine.

Man-1
Ik was niet helemaal tevreden over de offertes die ik in eerste instantie binnenkreeg. Maar gelukkig zat de goede er uiteindelijk toch tussen. Erg handig dat je meerdere opties kunt...
vrouw-1
Groene energie vinden wij heel belangrijk. Daarom hebben we via jullie een zonneboiler laten plaatsen. Dit ging eigenlijk van een leien dakje. Prima service, daar zijn...

Werking

De techniek achter een zonneboiler is natuurlijk erg interessant.

Subsidie

Er zijn tientallen miljoenen beschikbaar voor duurzame energie.