Werking van een zonneboiler
Zonneboiler: dat is zonne-energie in warmte omzetten
Er zijn twee manieren om energie uit de zon te tappen. Voor de eerste manier worden panelen op je dak gemonteerd die het licht van de zon in energie (stroom) omzetten. En een tweede manier geldt voor de dakpanelen van een zonneboiler. Deze panelen vangen niet het licht van de zon, maar juist de warmte. Een zonneboiler geeft die warmte dan door aan je huis. En hoe dat werkt?
Op je dak
Eenvoudig gezegd bestaat een zonneboiler uit twee delen. Het eerste deel wordt op je dak gemonteerd. Vaak is dat een paneel waar een vloeistof door loopt. Die vloeistof wordt door de zon verwarmd. Daarom heet zo’n paneel een collector, een ‘verzamelaar’ van warmte. De collector is vaak gemaakt van een glasplaat in aluminium, waaronder een koperen plaat is gezet. Die plaat zuigt als het ware de zonne-energie op en zet die om in warmte. Vervolgens wordt die warmte doorgegeven aan een vloeistof die door leidingen loopt. De warm gemaakte vloeistof wordt via een pompsysteem het huis ingepompt.
In je huis
Eenmaal in je huis gaat de warme vloeistof het tweede deel van de zonneboiler binnen. En dat is een voorraadvat waar gemiddeld 150 tot 500 liter leidingwater in zit. De grootte is een beetje afhankelijk van het warmwaterverbruik en dus van de grootte van je gezin. De warme vloeistof loopt via een gesloten buizensysteem door het voorraadvat en werkt als warmtewisselaar. De warmte wordt in het vat met het koude leidingwater afgegeven zodat dat water begint op te warmen. De pomp van de boiler blijft doorgaan met de vloeistofcirculatie tot het water in het vat 90 graden Celsius bereikt. Dan stopt de pomp. Daar zorgt een elektronische regelaar voor.
Met een beetje hulp
De zonneboiler is feitelijk een voorverwarmer. Dat betekent dat er ook een naverwarmer is, eigenlijk gewoon een ander woord voor je bestaande cv-ketel. Of je warmtepomp. Of je geiser. Je naverwarmer verwarmt het door de zonneboiler op temperatuur gebrachte water nog eens na zodat je lekker warm kunt douchen, bijvoorbeeld. In het voorjaar en in de zomer hoeft je naverwarmer (bijna) geen werk te verrichten. Want dan krijgt de boiler het water al zelfstandig op de goede temperatuur. Het mag duidelijk zijn dat je hier flink op energiekosten gaat besparen want je ketel hoeft dan niet aan het gas.
Wat heb je in huis nodig voor een zonneboiler?
Een paar zaken in je huis vragen aandacht als je van de besparingen via een zonneboiler wilt profiteren:
- cv-ketel met NZ-keurmerk
- zo kort mogelijke afstand tussen boiler en naverwarmer
- geaard stopcontact
- aansluiting op warmwaternet
- aansluiting op koudwaternet
Om het verwarmingsproces echt goed te laten verlopen, zijn er ook een paar randvoorwaarden voor de zonneboiler:
- 2,5 m2 of meer aan dakoppervlak
- hellingshoek tussen 25 en 55 graden
- gericht op het zuiden
- geen schaduw in de buurt
- dak moet groot gewicht kunnen dragen (ca. 300-450 kilo)
Zo werkt het dus perfect. Met een zonneboiler sluis je gratis energie je huis binnen en bespaar je op de gas- en/of stroomkosten.